Yeteneklerini Evinden İhraç Et

Internet fiziksel sınırları hızla yok ediyor. COVID-19 sonrası birçok şirket uzaktan çalışmaya daha açık hale geldi. Amerika’da veri bilimciliği, mühendislik, yazılım alanlarında insan kaynakları kıt ve pahalı. Görece olarak Türkiye’de bu alanlardaki ücretler düşük ve insan kalitesi yüksek. Türkiye’de yaşayıp Amerika’daki bir şirkette çalışmak zor ama bir ulaşılması imkansız bir hayal de değil.

Veri bilimi, mühendislik, yazılım ve benzer işler son on sene içinde neredeyse tamamen bilgisayar başından yapılmaya başlandı. Şirketlerdeki uzaktan çalışma olanakları da gittikçe artıyor. Günümüzde bir veri bilimi takımının yarısından fazlasının 100% ofis dışından çalışıyor olması hiç olağandışı bir şey değil. Takım içinde Amerika dışından çalışanlar olması pek yaygın değil ama giderek daha çok görülmeye başladı.

Bunlara örnek olarak değişik modeller kullanan şu şirketleri verebiliriz.

Tavsiyeler

Portföy:

Çalışmalarına örnek olabilecek iş çıktılarını bir web sitesinde ya da bir blog’da toplamak Amerika’daki şirketleregiriş yapmakta oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu sitelerde yazılımla ilgili işlerde yaptığın projelerin kaynak kodlarını, işlerle ilgili sunumları ya da raporları paylaşmak karşı tarafa güven vermenin en önemli yollarıdır. Bu portföyün özenli ve emek harcanarak oluşturulması çok önemlidir. Portföyün özenerek ve emek harcanarak oluşturulduğunu hemen ilk bakışta göstermesi gerekir.

İngilizce becerisi:

Elbette ingilizce bilmeden Amerika’daki bir şirkette çalışmak mümkün değildir. İleri derecede ingilizce konuşabilmek ve yazabilmek önemli bir avantaj sağlayacaktır. Ama orta düzeyde bir ingilizce bilgisi teknik alanında iyi birisi için yeterli olabilir. Amerika’da özellikle teknik alanlarda göçmen mühendisler ve yazılımcılar oldukça sık rastlanır olduğundan şirketler ingilizcesi çok iyi olmayan elemanlarla çalışmaya alışıktırlar. Bu sektörden sektöre değişiklik gösterir. Müşterilerle ya da diğer gruplarla yoğun iletişim içinde olunması gereken bazı pozisyonlar için gereken ingilizce seviyesi oldukça yüksektir. Ama teknik programlama, veri bilimciliği gibi alanlarda orta düzey bir ingilizceyle de iş bulmak mümkündur. Burada benim önerim hem ingilizce becerinizi hem de yeteneklerinizi göstermek için portföyünüzden bir projenizi ingilizce olarak sunduğunuz bir tane 3-5 dakikalık youtube videosu hazırlamanız olacaktır. Bu videonun linkini CV’nize ve e-postalarınıza eklemeniz şirketler tarafından fark edilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca ingilizceniz hangi düzeyde olursa olsun internetteki her türlü kaynağı kullanarak konuşma ve yazma yeteneklerinizi ileletmeniz çok faydalı olacaktır. Lisan geliştirmek aylar belki de yıllar aldığından hiç ihmal etmeden en kısa sürede başlamanızı ve disiplinle üstune düşmenizi öneriririm.

Fark edilmek:

Açık bir iş pozisyonu için sizin en iyi eleman olduğunuzu göstermek Amerika dışından oldukça zordur. Burada orjinal bazı yöntemler denemek gerekebilir. Bu yöntemleri deneme yanılma yoluyla test etmek ve oldukça emek harcamak gerekecektir. Bir ferahlatıcı nokta kendinizi uzmanlik alanınızda ve iş becerilerinde geliştirmekle uzaktan iş bulmak için gereken için yapmanız gerekenler bir çok konuda aynı şeyler. Tek yapmanız gereken çıktılarınızı portföyünüzde ya da blog ya da web sitenizde izlenebilir hale getirmek. Bu noktada uzun vadeli düşünmek faydalı olacaktır.

Örneğin Fatih Arslan bu video'sunda yazılım geliştiriciler için uzaktan çalışmaya açık şirketlerin git kod havuzlarinda (git repository) önce sorularla sonra da ufaktan katkılarla kendinizi göstermeyi öneriyor. Bir başka yöntem ise hedeflediğiniz şirketin bir problemini tahmin edip bunu varsayımlarla ve internetten bulunan verilerle bir vaka çalışması haline getirmek. Bunun kodlarını, görsellemelerini bir blog yazısı ya da web sitesi sayfası şeklinde sunabilirsiniz. Bu aktivitede biraz abartıp çok emekle çok iyi bir iş çıkarmak hem sizin fark edilme şansınızı artırır hem de portföyünüze ileriki başvurular için kullanılabilecek orjinal bir calismaniz olur.

İşleri basitleştirmek:

Amerikadaki bir şirket için Amerika dışından eleman ise almanın bürokratik zorlukları ve bilinmezleri var. Mümkün olduğunca bunları açık ve net bir hale getirmek mantıklı olacaktır. Örneğin başlangıçta proje bazlı sözleşmeli olarak çalışabileceğinizi, amerika’da bir vergi yükümlülüğünüz olmadığını ve ödemenin nasıl yapılabileceğini detaylı şekilde yazmak fayda sağlayabilir.

Yeteneklerini Evinden İhraç Et 2020-08-20